Författare

Foto: AP/Henny

Ray Abrams

Foto: Lotta Löthgren

Foto: Fadi Khattab

Foto: Lars Gundersen

www.lars-g.dk

Författare på Trombone


Fredrik Ahlfors

Född 1968. Boende i Göteborg. Familj med 3 barn. Tidigare publicerad med dikter i Bonniers Litterära Magasin, Pequod och Den Blinde Argus. Bokdebut på Trombone 2006 med romanen Uthamn som fick mycket uppmärksamhet i trakten där den utspelar sig.

I november 2006 utkom hans andra bok, Arne Ljunghed och de små röda jävlarna – en samling berättelser ur ingenting.

Den hyllade romanen Daniil Charms och jag utkom 2011. Tillsammans med Björn Wickenberg skrev han 2016 Den här diktsamlingen ges ut i samarbete med och den senast utgivna boken är romanen Remington från feb. 2020

Vid sidan om författarskapet arbetar Fredrik Ahlfors som röntgenläkare. Tillsammans med Carl Lamm har han författat den medicinska boken HRCT - Diagnostik och sjukdomsöversikt som finns utgiven på Trombone. Boken är översatt till Tyska och Engelska.


Christer Boberg

Christer Boberg är född 1970 i Falun men är numera bosatt i Göteborg efter många år på Gotland.

Han har givit ut tre diktsamlingar på Bokförlaget Trombone: Sekvensen om pappersblomman (2007) och Revel (2010). I den första samlingen utforskas intighetens intimitet och många av dikterna ligger nära den buddhistiska koanen. I den andra samlingen rör sig dikterna mellan den psykiska störningen, den könsliga svindeln, medvetandets sandrygg och ett fruktat eller efterlängtat försvinnande.

2013 utkom CD:n Skuggvältan med text- och ljudkompositioner, samt den sextonsidiga volymen Haiku.

Den tredje diktsamlingen, Terpsitone, som är en sorts undersökning av människans förhållande till maskiner utkom 2016. År 2019 utkom essän Ola Julén – Orissa och bortom.

Några av Bobergs dikter finns översatta till turkiska, kroatiska och engelska. Boberg är även verksam som bibliotekarie, litteraturkritiker och musiker. Han är bland annat textförfattare, gitarrist och sångare i punkmetalbandet Kvicksand.


Clara Bolmsjö

Född 1976 och bosatt i Lund. Bolmsjö är utbildad socionom och läste Skurups skrivarlinje under 90-talet. Hennes debutbok, diktsamlingen Jordkropp utkom på Trombone i september 2018 och nominerades till Katapultpriset.


Kristian Carlsson

Född 1978 och bosatt i Malmö. Han debuterade som författare 1996 och har gjort en del konstfilm på 2000-talet. Med "litteratur i projektform" har han sedan 2006 flitig medverkan i tidskriften OEI.

Utöver kortprosasamlingarna Reevolutioner och Historietter har det utkommit böcker med tematisk långprosa och dikter på andra förlag.


Marguerite Duras (1914-1996)

Född 1914 i Franska Indokina (nuvarande Vietnam). Död 3 mars 1996 i Paris. Duras var verksam som både författare och filmregissör. Hon är sannolikt mest uppmärksammad för sina romaner om Franska Indokina. Hon skrev också manus till filmen Hiroshima min älskade. Debutromanen En fördämning mot Stilla havet (1950) samt hennes kanske mest berömda roman Älskaren (1984) är till stora delar självbiografiska. För Älskaren fick hon Goncourtpriset.

Duras böcker präglas av säregen stil och omisskännlig språkbehandling. Huvudpersonerna i böckerna drabbas inte sällan av passioner och det lidelsefulla slår lätt över i lidande.


Jonas Ellerström

Född 1958. Författare, översättare, förläggare på ellerströms förlag, en av redaktörerna för tidskriften Lyrikvännen. Har publicerat prosadiktsamlingarna Litet bestiarium och Natt och dag, essän Fallet med det försvunna receptet om Alice B Toklas, prosaböckerna Att kunna men inte vilja om rockbandet Torsson (tillsammans med Hans Dalén) respektive Schackspelaren som blev författare om Frans G Bengtsson och schackspelet (med Jesper Hall), liksom schackdiktsamlingen Vitt och svart.

I Trombones epifysikserie har han 2011 utgivit Blues blues blues, en svit existentiella reflektioner över frätande, magiska rader ur klassiska bluestexter.

I Trombones serie Svavel utgav han 2013 dels sin översättning av New York-poeten Kenneth Kochs underfundiga diktsvit Om estetik, dels de egna prosadiktsamlingarna Antecknat i Albion och Antipoderna.


Peter Lucas Erixon

Född 1962 i Strömsund. Erixon är en viktig röst i sin generation och hans författarskap – präglat av intensiv närvaro och plötsligt inbrytande starka, visionära bilder.

Han debuterade 1983 med en diktsamling, och har steg för steg utvecklat ett självständigt författarskap som alltid - och på de mest skilda sätt - vidrört moraliska, filosofiska och existentiella frågor. Inte minst i romanerna Röster och brus (2000) och Stoft och vind (2007), som båda utspelar sig på Manhattan, där Erixon under tjugo år återkommande tillbringat perioder, blir detta tydligt.

Erixon delar nu sin tid mellan Stockholm och ett par tre olika platser i Jämtland.

Läs mer om författaren på peterlucaserixon.se


Lawrence Ferlinghetti

Född 1919 i New York är en amerikansk författare, bokförläggare och översättare.

På Trombone finns en samling poetikaforismer sammanställd av Jonas Ellerström och utgiven i Svavelserien under titeln Genom eldslågorna.


Dan Gustavsson

Dan Gustavsson är född och uppväxt i Vaggeryd, Småland. Han debuterade på Black Islands Books 2006 med diktsamlingen De låter mig gå hem till diktsamlingarna. Gustavsson gillar att vandra i mossrika granskogar och på Alvaret. Vid sidan om sitt författarskap skriver han om poesi på Jönköpings-Postens kultursida.


Krister Gustavsson

Född i Skövde. Har studerat i Stockholm. Numera bosatt i Uppsala. Debut 1975. Har skrivit nio diktsamlingar, två romaner och en prosasamling. Har varit verksam som kritiker. Publicerat essäer, skönlitterära texter m.m. i ett antal tidskrifter: Ariel, BLM, Kritiker, Lyrikvännen, Signum, Vår Lösen ...

Krister Gustavsson har mottagit flera priser, bl.a. pris från Samfundet de Nio 2002, Uppsala landstings litteraturpris 2010 samt Svenska Akademiens bibliotekariepris för 2011.


Örjan Hallnäs

Född 1967 i Göteborg. Han arbetar som biolog och är boende i Stockholm.

Nu och därefter nu är Örjan Hallnäs debut och första titeln i Trombones experimentella Epifysikserien.

Diktsamlingen Memoar utkom december 2007 och fick strålande recensioner.


Leif Holmstrand

Leif Holmstrand, född 1972, är författare, musiker och konstnär, bosatt i Malmö. Intresserar sig för var språket läcker ut ur kroppen, ut ur köttet och ibland även för hur det placerar en del av sin själ i det digitala. Holmstrand har med Avstå från tragedierna (nr. 17 i Svavelserien) skrivit en liten bok i vänskapens, kärlekens och dödens ytterkanter. Exempel ur tidigare produktion: Städer som inte är städer (roman, Bonniers 2015) och Förkylningen (roman, Pequod Press 2017).


Emma Helgesson

Född 1975 i Hudiksvall, idag boende i Stockholm med familj. Arbetar vid sidan om skrivandet som karateinstruktör och behandlingsassistent.

Den omtalade och hyllade romanen Så mycket stolthet man har råd med är Emma Helgessons debutroman. Tidigare publicerad med lyrik och prosalyrik i tidskrifterna Komma och Provins.

Emma bloggar på www.stolthet2009.blogspot.com


Christer Hermansson

Född 1963 och bosatt i Strängnäs där han är verksam som kulturchef.

Se Hermansson läsa dikter ur Kontorsmannen på Youtube.

För mer info. om författaren, se www.christerhermansson.nu


Simon Jensen

Född 1973 i Köpenhamn. Sedan 1996 bosatt i Göteborg.

Simon Jensen är musiker och har ett flertal skivor bakom sig. Hans debut i bokform är den kritikerhyllade diktsamlingen Skärmen som kom 2009. Uppföljaren Fingret släpptes på Trombone 2011.

Jensen skriver en sorts satirisk punkpoesi med en provocerande samhällskritisk underton.


Louise Juhl Dalsgaard

Född 1973. Introduceras på svenska i Svavelserien 2015. Under 2015 kommer hon också vara representerad i lyrikantologin Nervsystem – ung dansk poesi (ellerströms). Hon debuterade 2011 med Mit ønske om at dø er rent hypotetisk och har även ägnat sig åt visuell poesi. 2014 gjorde hon också den poetiska kortfilmen Om Arktiske heste.

Utöver sitt författarskap är hon kreativ administratör och undervisar i fysisk gestaltning av språk på en teaterskola i Aarhus.

Louise skriver på sin blogg destory.dk


Kenneth Koch (1925–2002)

Koch är författare till en svit dikter om olika slags estetik, ”On Aesthetics”, som ingår i samlingen One Train från 1994. Ur sviten presenteras nu på svenska tjugofyra mer eller mindre koncisa exempel, pedagogiskt arrangerade i någotsånär kronologisk ordning.

Jonas Ellerström har översatt och boken har titeln Om estetik. Den utgör nr 3 i Trombones serie Svavel.


Maria Küchen

Maria Küchen debuterade 1989 med diktsamlingen Hos ljusmålaren och har sedan dess givit ut över tjugo böcker. Hon är också verksam som kulturskribent. Diktsamlingen Rosariet, det marina kom nyligen ut på ellerströms och hon arbetar nu på en essäsamling om att flyga som ges ut på Natur & Kultur 2016.

I Trombones skriftserie Svavel utkom Küchens V A R G i sept 2015. På Trombone är hon också representerad i Världens kortaste antologi 2016.

Under oktober är Maria Küchen månadens diktare i Sveriges Radios Dagens Dikt. Varje dag, kl. 12.00, under vecka 41 kan man således höra Kücken läsa egna dikter i P1.


Siddhartha Sebastian Larsson

Siddhartha Sebastian Larsson är född i Helsingborg 1981. Han är utbildad vid Lunds universitets Författarskola och var tidigare redaktör för litteraturtidskriften Ordkonst.

Larsson skriver i alla genrer. Skriver på träden, på tapeten, och på lakanet. Han tycker om att titta och vänta, och han vill att poesin, liksom livet, ska göra ont.

Larssons senast utgivna bok är romanen Tillbaka till Cold Mountain (Miders förlag, 2016). På Trombone finns nu aforismsamlingen Jag har 33 aforismer och du är en av dem vilken utgör nummer 12 i Svavelserien.


Frank W Lorenzen (1942-2011)

Lorenzen var verksam som Fic. Prof. i litteraturhistoria vid Köpenhamns universitet 1982-1999. Han testamenterade hela sin litterära produktion till Rasmussens TEXT.

Lorenzen debuterade 1994 i Danmark med romanen Hvide hjem och publiserade därefter endast tre "meningar" (under pseudonym) i den danska tidskriften Reception (Nr. 61, 2006).

I Sverige har två titlar utkommit - båda på Trombone: Ändamålslös ändamålselnlighet (2008) och den postumt utgivna Post Scriptum (2012).

Lorenzens texter är ofta högintellektuella, arkitektoniska konstruktioner med ironi och en slags egocentrerad självdistans som armeringsjärn. Lorenzens intresse för texten som sådan, samt förhållandet mellan fakta och fiktion, genomsyrar allt han skriver.


Petra Mölstad

Petra Mölstad skriver bland annat utifrån en politisk sorg. Hon är bosatt i Malmö och utbildad vid Lunds universitets författarskola. Hennes andra bok, Omloppstid, utkom i december 2015, i Trombones skriftserie Svavel. På Trombone finns hon även representerad i Världens kortaste antologi. Mölstad debuterade 2013 med diktsamlingen Införsel Förlaget Glas.

Mölstad har också publicerats i ett otal antologier och tidskrifter, exempelvis Ord & Bild, Serum, Ordkonst, MANA Provins, Ett lysande namn, Floret, samt forum som Queers Mot Kapitalism, Kultwatch och Riksteaterns Ny text-antologi. Hon har även skrivit lyrik för tidningar som Kom Ut, Brand och Socialistisk Debatt.


Jonas Rasmussen

Rasmussen debuterade 2008 och har skrivit sju monografier, varav tre under pseudonymerna Frank W Lorenzen och Sara Sum Jensson. Den senast utkomna är kortromanen Eftervärlden som släpptes i dec. 2017.

Rasmussen är dock mest verksam som översättare av dansk skönlitteratur och har översatt bl.a. Morten Søndergaard, Pia Tafdrup och Søren Ulrik Thomsen. Han driver firman Rasmussens TEXT och har också sammanställt antologin Nervsystem med danska, samtida poeter som utkom på ellerströms 2015.

Rasmussen är bl.a. utbildad vid Lunds universitets Författarskola och har varit anställd som adjunkt i Kreativt Skrivande vid Högskolan Kristianstad.


Eva Ribich

Eva Ribich debuterade 1997 med Med kinden mot det gula och har sedan dess gett ut ytterligare fem diktsamlingar. Senast Vi vaknar 2012. 2008 tilldelades hon Gerhard Bonniers Lyrikpris.

På trombone finns diktsamlingen Kvar, nr 19 i Svavelserien.


Rainer Maria Rilke (1875­–1926)

Den tyskspråkige poeten Rainer Maria Rilke tillhör obestridligen en av världslitteraturens verkliga storheter. Det är främst som poet han gjort sig känd, med diktsviter som Sånger till Orfeus och Duinoelegierna, men han skrev även prosaverk, såsom Malte Laurids Brigges anteckningar, samt en kopiös mängd brev. 1919 hade Rilke plågats länge nog av en fantasi om ljudets konservering som han haft sedan skolåren och han skrev ner det korta prosastycket ("Ur-Geräusch") Urljud som utgivits på Trombones Svavelserie, i översättning av Rebecca Kjellberg.


Cia Rinne

Cia Rinne är internationellt känd för sin visuella och audiella poesi där hon inte sällan blandar både engelska, tyska och franska. Ofta bildas en lekfull och förunderligt musikalisk ljudpoesi skapad för örat och kroppen snarare än för ögat och förnuftet. Men hon skriver också texter som presenteras som visuell konst. Rinne är född 1973 i Göteborg men uppväxt i Tyskland och har även bott i Finland, Grekland och Danmark. Hon debuterade 1997 och tilldelades 2019 det prestigefyllda Prix littéraire Bernard Heidsieck – Centre Pompidou. Trombone har utgivit Vad angår meningar är jag förtvivlad som nr 20 i Svavelserien, i översättning av John Swedenmark.


Magnus Ringgren

Född på Gotland 1949 och bosatt i Uppsala sedan 1972, Han arbetar som kritiker i bl a Aftonbladet, skriver essäer lite här och där och understreckare då och då i Svenska Dagbladet.

Magnus Ringgren debuterade som poet 1984 med Vintermänniskan. Två böcker om Tomas Tranströmer kom kring millennieskiftet. Han har gett ut några antologier och redigerar just nu tillsammans med Krister Gustavsson Willy Granqvists samlade skrifter på Bokförlaget Lejd.


Lotta & Christian Sjögreen

Födda 1954 respektive 1943. Boende i Göteborg. Lotta arbetar som Logoped och Christian som datakonsult.

Paret utkom sommaren 2006 med en kokbok med recept från 1970-talet, Det brandgula kartoteket.


Chrysostomos Sculifirmella (1952–2002)

Chrysostomos Sculifirmella föddes 1952 i Skultorp, söder om Skövde i dåvarande Skaraborgs län. Han debuterade samma år med diktsamlingen Hunden i vardagsrummet (1952). Sculifirmella utvecklade ett omfattande och kontinuerligt författarskap, med en utgiven titel per år fram till sin död 2002. Verkförteckningen innehåller verk i de flesta genrer, dikter, essäer, romaner, loggböcker, mm.


Morten Søndergaard

Född 1964. En av Danmarks mest framstående poeter, två gånger nominerad till Nordiska Rådets Litteraturpris.

Han debuterade 1992 och på svenska finns sedan tidigare diktsamlingen Ett steg i rätt riktning (Rámus, 2012).

På Trombone finns titeln Akut sol (2013), nummer 2 i skriftserien Svavel.


Björn Wickenberg

Född 1968 i Växjö. Boende i Skåne. Familj med två barn. Arbetar som gymnasielärare i Helsingborg.

Björn Wickenberg debuterade på Trombone sommaren 2005 med diktsamlingen Woodstock, då under namnet Björn Carlsson. Woodstock är första delen av Den geografiska trilogin. Den andra boken i trilogin, Kyoto, släpptes april 2007. Den tredje boken, Landsortsdjupet, släpptes i april 2013. Senaste boken från Wickenberg är dubbel- diktsamlingen Kan poeter bo i vanliga villakvarter? / Världseländet genom solglasögonen som utkom på Trombone i feb. 2020.